Stoombadmelk maakt een zen beleving in een stoombad nog meer relaxter. Vaak denkt de buitenwacht dat stoombadmelk alleen maar voorbestemd is in professionele grotere stoombaden of ruime hamams. Maar dat grote misverstand moet dringend de wereld worden uitgeholpen. Wie eigenaar is van een stoombad, kan zelf mateloos genieten van de dolce far niente. In dit overzicht van wat volgens ons de beste stoombadmelk producten zijn lees je eveneens over de verschillende geuren die je kan kopen. Als de beste stoombadmelk komen drie merken hiervoor in aanmerking: Warm & Tender, Odeur de Vie en Claudius Cosmetics. Lees hieronder een kleine round up.

De grote pluspunten van een stoombad

Wellness in de badkamer: wie droomt daar niet van? Wie met de regelmaat van een klok in een stoombad gaat zitten, weet maar al te goed dat je gezondheid een echte opkikker hiervan krijgt. Het overgrote deel ervaart het als een gezondheidswandeling die een heilzame werking heeft op je hele lichaam. Ontspanning na een hectisch dagje is per slot van rekening voor iedereen welkom. Maar stoombaden geven niet alleen maar een relaxte ervaring. Ook de huid krijgt een reinigingsbeurt door het samengaan tussen een hogere luchtvochtigheid en een vrij hoge temperatuur. Door die symbiose gaat je huid heel wat zachter aanvoelen. Afvalstoffen worden in het lichaam afgebroken met als gevolg dat er een soort van natuurlijke detox ontstaat. Je ontwikkelt een beter immuunsysteem waardoor je minder ziektesymptomen vertoont. Op voorwaarde dat je regelmatig een stoombad neemt. Wanneer je als surplus ook nog stoombadmelk gebruikt, kan je optimaal profijt halen uit de vele pluspunten die een stoombad biedt.

Het effect van geuren op het lichaam en de mentale gezondheid

Geuren hebben al eeuwenlang een een unieke uitwerking op de mentale gezondheid en het lichaam. Het mag daarom ook niet zo verwonderlijk zijn dat in de wellnesswereld ook heel veel gebruik wordt gemaakt van deze geureffecten. Denk maar in eerste instantie aan sauna- en infraroodgeuren. Elke bepaalde aroma zorgt voor een bepaalde gunstige werking waar iedereen zijn voordeel mee kan doen. Zo verlicht de geur van eucalyptus de verstopte luchtwegen of bevordert lavendel een ontspannen belevenis. Elke specifieke geur heeft zijn eigen karakteristieke kenmerken. Stoombadmelk vult deze extra dimensie in door die alom geprezen heilzame werking.

Opgelet: de beste stoombadmelk gebruik je enkel voor een stoombad

Er doen nog heel wat indianenverhalen de ronde dat je stoombadmelk ook kan toepassen voor een sauna. Een kwakkel die een eigen leven leidt, maar die ten stelligste de kop moet worden ingedrukt. Stoombadmelk is alleen maar voorbestemd om – zoals het woord al zegt – in een stoombad te gebruiken. Het is daarom een absolute afrader om het voor andere doeleinden in te schakelen. Bovendien is de beste stoombadmelk eigenlijk voorzien van een emulgator. Dit betekent dat twee aparte ingrediënten binnen een bepaald product worden gemixt die eigenlijk niet zo goed bij elkaar passen. Er wordt dan een stof gebruikt om die tegengestelde ingrediënten toch met elkaar te mengen om een goed resultaat te bereiken. Deze zogenaamde stof heet emulgator. In een sauna gaat dit verbranden. Dat is meteen de reden waarom stoombadmelk helemaal niet geschikt is in een modale sauna.

De beste stoombadmelk kies je met je favoriete geuren

Wie op zoek is naar de beste stoombadmelk, heeft de mogelijkheid om uit verschillende geuren te kiezen. Zo bestaat er een breed assortiment. De meest favoriete geuren zijn trouwens: eucalyptus, mint, rozen, lavendel en dennen. Uiteraard is dit een kwestie van persoonlijke smaak.

Waar moet je aandacht aan schenken bij wellness geurstoffen?

Er bestaan verschillende soorten geurstoffen. Zoals eerder al gemeld zal je een onderscheid moeten maken tussen saunageurstoffen en stoombadmelk. Dit is een hemelsbreed verschil. Even beide geurstoffen onder het vergrootglas houden om dit duidelijk te maken. Nochtans vermengen beide geurstoffen zich met water. Maar hier houdt alle vergelijking ook mee op. Check alleszins de bestanddelen waaruit die geurstoffen bestaan zodat je allergische reacties meteen kan vermijden.

Saunageurstof of ook wel opgietmiddel genoemd

Saunageurstof wordt ook wel in één adem opgietmiddel geheten. Dit bestaat uit pure saunageurstof of etherische oliën. Voor alle duidelijkheid: deze geurstof of oliën moet altijd worden gemixt met water. Je zal voorzichtigheid aan de dag moeten leggen want saunageurstoffen kunnen irritaties veroorzaken omdat ze over het algemeen licht ontvlambaar zijn. Daarom zal je de gebruiksaanwijzing en de verhouding op de verpakking goed moeten lezen welke maatgrootte tot de beste resultaten leidt. Na een tijdje en de nodige ervaring te hebben opgedaan, zal je dat mengen voldoende onder de knie krijgen om het op ‘gevoel’ te doen. Het gebruik van natuurlijke producten als saunageur is trendy in de wellnesswereld.

De beste stoombadmelk voor de stoomcabine

De geurstof die wordt gebruikt in een stoomcabine valt onder de noemer stoombadmelk. Het is een soort melkachtig bestanddeel en kan niet worden gebruikt voor in de sauna. Voor dat je de geurstof gebruikt is het belangrijk dat je met de fles lichtjes schudt zodat de verschillende bestanddelen zich uitstekend met elkaar gaan mengen. Zorg er alleszins voor dat je de geurstoffen koopt bij een ervaren specialist in wellness. Dit heeft zijn redenen. Een vaak voorkomend euvel is dat de leidingen verstopt geraken door het gebruik van stoombadmelk en schimmelvorming optreedt in de leiding als je het product bij minder gespecialiseerde ondernemingen aankoopt. Hou daar wel degelijk rekening mee als je niet voor onvoldongen feiten wil komen te staan. Het is geen overbodige luxe als je jaarlijks tijdens het onderhoud de leidingen laat controleren. Maar je kan het ook op een andere manier oplossen. Een tip: voorzie een kleine schaal met stoombadmelk en vermeng het goedje met water in de stoomcabine. Plaats vervolgens een spons op de schaal. Zo kan je eveneens intens genieten van de verkwikkende geuren in je stoomcabine.

De 3 favoriete merken voor de beste stoombadmelk

Voor dat je de beste stoombadmelk wil aankopen zal je met enkele graadmeters rekening mee moeten houden. Om je wegwijs te maken, bespreken we 3 merken die in onze buckinglist heel hoog staan genoteerd. Volgende wellness ondernemingen bieden een hele goede kwaliteit voor een schappelijke prijs wat stoombadmelk aangaat: Warm & Tender, Odeur de Vie en Claudius Cosmetics.

Warm & Tender: 3 manieren om te doseren

Opgietmiddel Lemon & Orange 1L

Bekijk
Frisse en verkwikkende geur met een vleugje sinaasappel, in de sauna. Claudius opgietmiddel is geconcentreerd, dus zeer zuinig in gebruik. Verdun het Claudius opgietmiddel met water in de sauna emmer. Voor het opgieten eerst roeren en daarna opgieten. Nooit onverdund of rechtstreeks op de kachel...
€32,95

Warm en Tender stoommelken staan erom bekend dat ze zich uitstekend vermengen met de stoom en hierdoor de geurervaring optimaal laten benutten. Welke verhouding het beste past bij je persoonlijke wensen, zal je zelf als maatstaf moeten bepalen. Het concentraat verdun je normaal in een verhouding 1:5. Met andere woorden, 1 deel concentraat voor 5 delen water. Er bestaan 3 manieren om de stoombadmelk te doseren:

  • De stoombadmelk wordt rechtstreeks in een stoomleiding bijgevoegd via een geurstofpomp
  • De stoombadmelk wordt verspreid via een meegeleverde dispenser die zich vermengd met de aanwezige stoom
  • Je doet de stoombadmelk in een kleine schaal in de stoomcabine en plaatst dit bij de stoomuitlaat.

Warm & Tender biedt stoombad concentraten aan op basis van pure etherische oliën. Het verbruik blijft hierdoor uiterst zuinig. Je hebt de keuze tussen volgende 5 verschillende geuren:

  • Eurcalyptus
  • Jasmijn
  • Lavendel
  • Dennen
  • Alpenkruiden

Odeur de Vie: geurbeleving met uiterst minimale dosering

Vanille parfum-olie

Bekijk
Vanille is een lichtgele vloeistof met een rijke, zoete, balsemieke, vanille geur. Vanille is goed te mengen met Sandelhout en specerijenoliën.verkrijgbaar in 20ml, 50ml en 100ml

De stoombadmelk is heel nauwkeurig samengesteld. En dit met de beste parfums en etherische oliën. Bijzonder is dat je het kan gebruiken voor zowel een stoomcabine als voor de sauna als eventueel opgietmiddel. Met een minimale dosering kan je overigens de meest volmaakte geurbeleving aan den lijve ondervinden. Die kleine dosering is een grote troefkaart die Odeur de Vie hanteert. Met slechts 0,5 ml per liter water streef je de juiste verhouding na voor in je stoomcabine. Dat scheelt zich uiteraard een slok op een borrel qua prijs omdat je het verbruik van de stoombadmelk heel laag kan houden. Niet alleen de etherische olie dragen bij tot een geweldige geurbelevenis, maar ook parfums worden aan het assortiment toegevoegd. De minimumverpakking is 100 ml. Voor privé gebruik volstaat dit voor één jaar. Het enige nadeel is dat de stoombadmelk enigszins na 12 maanden een tikkeltje aan geurkwaliteit inboet.

Claudius Cosmetics: stijlvolle cosmetica

Warm & Tender - Hout Geur Saunageur 100 ml

Bekijk
Hout saunageur is de ervaring bij het zagen van vers hout in de natuur. Zaagsel en hars vormen de juiste geur, als bedoeld door de natuur.Een geur die uiterst ontspannend werkt na een flinke inspanning en geeft een gevoel van saamhorigheid tijdens het gebruik van uw privé sauna.Geur:...

Het minste wat je kan zeggen van Claudius Cosmetics is dat het een wellness verzorgingslijn aanbiedt met stijlvolle producten. Het staat synoniem voor verzorging op hoogwaardig niveau. De link met Claudius wordt meteen gelegd met plekken waar mensen op zoek gaan naar fun in hun vrije tijd. Eén van die plaatsen is wellness in je badkamer. Een gezond lijf in een gezond lichaam staat dan helemaal centraal bij dit product. De beste stoombadmelk van Claudius met etherische oliën, zorgt voor een behaaglijk en prettige geur. De stoombadmelk verstevigt immers de aromatische geurervaring in je private stoomcabine. Daarnaast heeft het een verfrissende en rustgevende impact op de luchtwegen.