Overweeg je een stoomcabine of stoomdouche in je badkamer te installeren, maar je weet niet heel goed welke keuzemogelijkheid je moet kiezen. Op deze pagina: ‘De beste stoomcabine of stoomdouche kiezen: hoe begin je eraan?’ krijg je praktische tips hoe je een stukje wellness in je persoonlijke woning binnenbrengt.

Waar moet je op letten? En vooral: wat zijn de voordelen voor je gezondheid. Het effect van stoom heeft immers een helende werking op het lichaam in het algemeen. Dat hadden zelfs de Romeinen destijds al in de smiezen. Zij genoten toen al van de zogenaamde sauna’s in omgevormde badhuizen.

Tegenwoordig kan je een stoomcabine of stoomdouche voor in je badkamer kopen zonder dat je nog het huis moet verlaten om een spa centrum te bezoeken. Ook op financieel vlak komen stoomcabines steeds meer en meer binnen handbereik.

Een stoomcabine versus sauna

Het gebruik van een stoomcabine functioneert op basis van een vrij simpele manier. De cabine bereikt een temperatuur die rond de 48 graden Celcius schommelt. Het voortgebrachte hoge vochtgehalte produceert stoom in de cabine. Dit heeft tot gevolg dat deze stoom een ontspannen en reinigende werking heeft op de geest en het lichaam van een mens. Momenteel zijn er twee types stoomcabines voor handen: een stoomruimte voor 1 persoon of je geeft de voorkeur aan een 2-persoonsmodel.

Om even to the point te komen en polariserende discussies uit de weg te gaan. Een stoomcabine geeft minder warmte af dan een sauna. Daarnaast zal je de temperatuur ervaren als erg aangenaam. De gezondheidsvoordelen tussen een stoomcabine en een sauna zijn quasi hetzelfde te noemen.

De grote pluspunten voor de gezondheid van een stoomcabine

De grote voordelen van een stoomcabine voor je gezondheid kan je onderverdelen in 4 pijlers die een verdere belichting verdienen:

 • Het verlicht de spanningen in de spieren
 • Stoom vermindert de pijn in de gewrichten en botten
 • Het zuivert de poriën en de huid
 • Stimulatie van nieuwe huidcellen

Het verlicht de spanningen in de spieren

Het is een onomstootbaar feit dat stoom een positieve uitwerking heeft op het welzijn van de mens. Eeuwen geleden vertoefden de Romeinen al een uur in een badhuis dat nu wordt omschreven als een stoomcabine of stoomdouche. Zij voelden zich na deze ontspanning als wedergeboren. De reden voor deze ‘reïncarnatie’ is dat stoom duidelijk een steuntje in de rug geeft als je spierspanning hebt opgebouwd. Door de warmte krijgen de spieren een betere doorbloeding en neemt die spanning bijgevolg af. Het geeft een relaxed gevoel na hard labeur op je werk of na het beoefenen van je favoriete sport.

Stoom vermindert de pijn in de gewrichten en botten

De beste stoomcabine heeft heel wat meer te bieden dan het verlichten van spierspanningen. Vooral als je veel last hebt van artrose en pijn in de botten of spieren, zorgt stoom voor een uitstekende medische alternatieve oplossing. Door regelmatig gebruik te maken van een stoombad nemen de pijnscheuten van je spieren geleidelijk af. Daarnaast gaan de botten je minder last bezorgen wanneer je kampt met reuma en/of artrose symptomen.

Het zuivert de poriën en de huid

Stoom helpt de poriën van de lichaamshuid te reinigen. Bovendien worden de poriën eveneens gezuiverd. Dat heeft het rechtstreekse gevolg dat het bloed door het lichaam beter circuleert. Die snelle doorstroming zorgt op zijn beurt dat je vlugger gaat zweten. En die transpiratie neemt de nodige afvalstoffen op die manier mee naar buiten. Het is bijna een dominospel dat in gang wordt gezet met de stoom in de cabine.

Stimulatie van nieuwe huidcellen

Ook stimuleert de stoom de aanmaak van huidcellen die steeds vernieuwen. Dat gebeurt op dezelfde manier als bij het zuiveren van de poriën. De bloedcirculatie beïnvloedt een versnelde afvoer van afvalstoffen en oudere huidcellen. Langs deze weg krijgt het lichaam een prikkel om vernieuwde cellen te produceren. Het bespoedigt het zogenaamde regeneratie proces. De huid ondergaat een ware metamorfose.

Ga niet over een nacht ijs bij de aankoop van een stoomcabine

Stoomcabines zijn in alle soorten en maten te koop. Voor dat je beslist om definitief een stoomcabine aan te schaffen, ga je best niet over één nacht ijs. Win informatie in bij een gespecialiseerde onderneming of struin het internet af bij de diverse aanbieders. Er zijn verschillende mogelijkheden van keuzes voor handen in de meest uiteenlopende prijsklassen. Hou wel rekening dat goedkopere stoomcabines mindere opties bieden dan de beste stoomcabine.

#1 Beoordeeld
Sverra Rustica Infrarood Stoomcabine 1 persoons Black 90x100x215 cm Sauna met mengkraan regendouche massagejets LED-verlichting Bluetooth

Met de 1 persoons zwarte douche-, infrarood en stoomcabine van Sanexo haalt u het gemak in huis met een compleet aanbod aan wellness en luxe. U kiest voor een luxe douchecabine, een ontspannende stoomcabine en een (pijn) verlichtende infraroodcabine! Ervaar een heerlijke douchesensatie met de...

€3.099,00 Bekijk
Mawialux stoomcabine 95x95x220cm| Aromatherapie | massagejets | ST501Z

Kom tot rust in je eigen Mawialux stoomcabine.Deze stoomcabine is gemaakt van 7 mm acryl welke verstevigd is met polyester een aluminium frame en 6mm gehard glas. De cabine beschikt over o.a over een digitaal bedieningspaneel, Bluetooth met FM radio en speaker, LED verlichting, 6 verstelbare...

€0,00 Bekijk
Mawialux stoomcabine inclusief massagebad | Glans zwart | STMBZ800

Wil jij maximaal genieten van alle gemakken van een wellness centrum, maar niet de deur uit willen? Denk dan eens na over onze Mawialux wellnesscombinatie bestaande uit een stoomcabine en massagebad.De stoomcabine is gemaakt van glanszwart acryl, een aluminium frame en 6mm veiligheidsglas.De...

€0,00 Bekijk

Hoe gezond is een investering van de beste stoomcabine?

De stoomcabine heeft omwille van de therapeutische werking aangetoond één van de meest toonaangevende methoden te zijn voor het onderhouden van een uitstekende gezondheid. Het neemt niet alleen de dagdagelijkse stress weg, maar ook de vermoeidheid en de spanning. Na een paar minuten genieten van een stoomcabine, vloeit de warmte in je lichaam binnen. De gespannen en vermoeide spierbundels ebben binnen de kortste tijd weg. Je voelt je helemaal relaxt na het nemen van een stoombad.

Het is trouwens een publiek geheim dat het effectief werkt bij een verkoudheid. Zeker wanneer je een geurstof als mint of eucalyptus voorziet. Naast de Romeinen vroeger, staan de Finnen ervoor bekend om al decennia lang gebruik te maken van de heilzame reinigende werking van vochtige opgewekte stoom. Meer en meer particulieren halen wellness in de badkamer binnen.

De beste stoomcabine naar je persoonlijke wens kiezen

De beste stoomcabine biedt verschillende opties die je op maat kan laten maken of instellen. Denk maar aan de zitplaatsen zoals één of meerdere. Een ingebouwde stoomdouche of een formaat dat in je badkamer als een douchecabine staat. Het grootste voordeel van een stoomcabine is dat je die kan laten omvormen naar ieders individuele wens. Even enkele opties op een rijtje zetten:

 • een hemeldouche met een mogelijke combinatie van een zijdouche
 • mogelijkheid tot een digitaal uitgebouwd bedieningsplay met de nodige verlichting
 • speciale verlichting en een optie tot lichttherapie
 • kranen op maat plaatsen volgens je persoonlijke wensen
 • rug- en nekmassages als therapeutische behandeling
 • ook voetmassages kunnen worden voorzien
 • het gebruik van een aangepaste stoomgenerator die temperatuur en tijd instelt
 • een dispenser voor geuren in functie van aromatherapie
 • het koppelen van een geluidsbox voor je geliefkoosde playlist of radio

beste stoomcabineStoomcabines worden steeds populairder

Je kan het niet onder stoelen of banken steken dat stoomcabines aan populariteit winnen. Heel veel mensen zien het als een opwaardering en meerwaarde voor hun woning. Om maar te zwijgen over de exclusiviteit dat de beste stoomcabine biedt.

Het verhoogt de waarde van je huis aanzienlijk wat uiteraard in je kaart speelt als je van plan bent op middellange termijn je eigendom te verkopen. Je zal in de meeste gevallen geen probleem hebben om een kandidaat koper te vinden als een stoomcabine in je badkamer staat te pronken.

Een andere factor wat een belangrijk rol speelt is het gezondheidsvoordeel wat de beste stoomcabine te bieden heeft. Geef toe, een eigen wellness ruimte in je badkamer heeft wel iets waar anderen jaloers op zijn.

Gebaseerd op een recent uitgevoerd onderzoek blijkt dat de beste stoomcabine of stoomdouche momenteel één van de meest gegeerde woningverbeteraars is op de markt. Ze zijn meer populair dan sauna’s, sportscholen en bubbelbaden.

Een stoomcabine onderhouden: hoe doe je dat?

Voor wat hoort wat. Een stoomcabine vraagt op tijd en stond om onderhoud. Gelukkig vergt het onderhouden van een stoomcabine niet veel meer werk dan dat je hebt met een gewone klassieke douche. Dat heeft gedeeltelijk te maken omdat de stoomcabine uit acryl of een glazen wand is gemaakt. Hierdoor is het minder vuil en makkelijker schoon te maken. Kalkaanslag bijvoorbeeld tref je nauwelijks of niet aan in een stoomcabine.

Het enige waar je aandacht aan moet besteden is het ontkalken van de stoomcabine of stoomdouche. Net als bij een koffiezetapparaat moet je regelmatig ontkalken. Over het algemeen geeft de stoomdouche zelf aan wanneer het tijd is om die handeling uit te voeren. Ook het borrelend geluid geeft een soort signaal. Meteen het tijdstip om de stoomunit te ontkoppelen en te vullen met een middel om te ontkalken of met azijn. Na een poos te hebben ingeweekt, moet je het middel wegspoelen. Op de keper beschouwd is er aan het ontkalken weinig werk aan.

Stoomcabines zijn geen sauna

Soms staat er een Babylonische verwarring tussen een stoomcabine en een sauna. Voor alle duidelijkheid: een stoomcabine of stoomdouche is hoegenaamd geen sauna. Het is een afgesloten ruimte waar stoom wordt verspreid. Hoewel deze stoom een vrij aanzienlijke warmte verspreid, is de temperatuurhoogte een stuk minder dan bij een modale sauna.

De gemiddelde temperatuur in een stoomcabine bedraagt plus minus 48 graden Celcius. De verspreide hoge luchtvochtigheid maakt dat de lichaamstemperatuur minder vlug afkoelt dan in een sauna.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *