Een stoomcabine: Hoe gezond is het en waar moet je rekening mee moet houden

Een verwarmend stoombad is een bewezen middel tegen diverse kwalen. In de Arabische wereld en Turkije maakt het deel uit van de badcultuur. In dit artikel leer je hoe een stoomcabine werkt en hoe het verschilt van de sauna.

StoomcabineStoombaden bestonden al in de tijd van de oude Romeinen. Ook in het voormalige grondgebied van het Ottomaanse Rijk genoten de zogenaamde “Hamams” een grote populariteit. Deze baden hebben verschillende ontwerpen en namen over de hele wereld: mistsauna, zweethut, de Russische Banja, de Japanse Sento of het Oostenrijkse Caldarium.

Stoomcabines zijn te vinden in vele kuuroorden van hotels, zwembaden en enkele fitnessstudio’s. Een bezoek aan een stoomcabine is vergelijkbaar met een bezoek aan de sauna: met niets anders dan een handdoek ga je in een gesloten ruimte zitten waar het ongeveer 50 graden is.

Maar in het stoomcabine is er extra waterdamp die de luchtvochtigheid in de ruimte verhoogt. Hier kun je tot rust komen en ontspannen. Net als bij een sauna is een koude wisselende douche na afloop aan te raden: je moet de wisseling tussen warm en koud meerdere keren herhalen.

Wat moet je overwegen voor een bezoek aan het stoombad

 • neem eerst een douche om geen bacteriën mee te dragen
 • leg altijd een handdoek onder je
 • neem slippers mee; door de hoge luchtvochtigheid is het risico op ziektekiemen en vooral aan de voeten van een sporter groot

Voordelen van het gebruik van een stoomcabine

Daarom is het goed voor je gezondheid:

 • stoombaden versterken het immuunsysteem
 • stoombaden kunnen helpen bij veel verschillende gezondheidsproblemen, ook preventief
 • omdat de warmte in een stoombad zo groot is, activeert het lichaam verschillende mechanismen om af te koelen
 • de bloedvaten in de huid verwijden zich, het lichaam produceert zweet en de longactiviteit neemt toe

Het gebruik van een stoomcabine kan helpen bij diverse problemen

 1. Het verbetert je immuniteitssysteem: Volgens deskundigen wordt het lichaam in een “kunstmatige koorts” gebracht in een stoombad. Dit stimuleert het immuunsysteem om ziekteverwekkers te doden.
 2. Het zorgt voor een zuivere huid: De bloedvaten in je huid verwijden zich en je poriën gaan ook open. Het zweet dat in het gezicht wordt geproduceerd, helpt de huid te reinigen.
 3. Het helpt tegen koude en luchtwegaandoeningen: De slijmvliezen worden gehydrateerd. De toevoeging van etherische oliën zoals eucalyptusolie verhoogt dit effect. Bij kinderen met bronchitis werden na 24 uur duidelijk minder ademhalingsproblemen gevonden. De ziekte geneest ook veel sneller.
 4. Het is een goed middel tegen hoge bloeddruk: Tijdens een studie maakten atleten in een stoomcabine het hormoon aldosteron aan dat hun bloeddruk aanzienlijk verlaagde.
 5. Het heeft een kalmerend effect: In dezelfde studie vonden de onderzoekers dat het stresshormoon cortisol ook bij sporters afnam.
 6. Je verblijf in de stoomcabine vermindert spierspanning: De warme temperatuur in een stoomcabine gevolgd door een koude wisselende douche stimuleert de bloedsomloop sterk. Het zorgt er ook voor dat de spieren zich ontspannen.
 7. Het voorkomt spierpijn en gewrichtsklachten: Warmte zou helpen bij gewrichtsproblemen. Er wordt gezegd dat het de flexibiliteit en kracht van de gewrichten en de spieren vergroot en daardoor de pijn vermindert.

Gezien de vele positieve effecten van het stoombad kan het handig zijn om zelf een stoomcabine te kopen.

Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *